Potrivit lui Robert Scharmm, obiectivul oricărui plan comportamental este să-i arătam copilului că metoda cea mai rapidă și mai ușoară de a obține ceea ce vrea este să urmărească instrucțiunile adultului, folosind limbajul și abilitățile comportamentale adecvate. Ameliorarea potențialului pe care fiecare copil îl are este posibilă doar prin dobândirea și menținerea controlului instrucțional. Dezvoltarea unei relații de învățare reușită cu copilul are la bază aplicarea celor 7 pași ai controlului instrucțional:

 

1. Arătați-i copilului că sunteți cel care deține controlul asupra obiectelor pe care vrea să le aibă și să le păstreze sau cu care vrea să se joace, dar și cel care decide când și pentru cât timp copilul va avea acces la aceste obiecte.

2. Arătați-i copilul că puteți fi amuzant. Transformați orice interacțiune cu el într-o experiență placută, astfel încât să-și dorească să vă urmeze instrucțiunile pentru a se bucura mai mult timp de prezența dumneavoastră.

3. Arătați-i copilului că poate avea încredere în dumnevoastră. Spuneți-i mereu ceea ce gândiți și respectați ceea ce spuneți. Când îi cereți să facă un anumit lucru, nu-i permiteți accesul la recompensă, decât dacă a dus la bun sfârșit ceea ce i-ați cerut. Dacă este necesar, în această etapă îl puteți ajuta (prompta) pentru a îndeplini cerința.

4. Arătați-i copilului că respectarea instrucțiunilor este benefică și reprezintă cea mai bună cale pentru a obține ceea ce își dorește. Formulați instrucțiuni simple cât mai des, apoi recompensați decizia copilului de a le îndeplini prin oferirea unor experiențe plăcute.

5. Oferiți recompensa în mod consecvent. În fazele incipiente de dobândire a controlului instrucțional, recompensați fiecare răspuns pozitiv al copilului. În final, optați pentru un raport variabil ascendent al recompenselor.

6. Arătați că vă cunoașteți atât prioritățile proprii cât și pe cele ale copilului.

7. Arătați-i copilului că, atunci când ignoră instrucțiunile sau alege comportamente inadecvate, nu va dobândi recompensa.

 

Dacă intenționați să folosiți pașii descriși mai sus, consultați un analist comportamental, care să verifice și să supravegheze programul de intervenție.

 

(Robert Schramm, Motivation and reinforcement: Turning the tables on autism, 2011)

 

Care sunt pașii pentru dobândirea controlului instrucțional?

Urmărește-ne

 

Asociația TIDRAPSY

Contact

 +40 756268072

 contact@timeeanita.ro

Strada Moților, Nr. 11


    București 031521

Urmărește-ne

 

Timeea Niță

Cabinet Individual

de

Psihologie