Desenul Familiei este o metodă proiectivă care se adresează copiilor și adolescenților și care investighează dinamică afectivă familială. Desenul Familiei permite înțelegerea percepției celor mai apropiate relații, fiind o modalitate simplă, rapidă și ușor de administrat pentru înțelegerea calității și naturii comunicării și interacțiunii, cât și a modului relațional pe baza căruia copiii și adolescenții construiesc realitatea.Desenul Familiei este administrat individual, fără limită de timp, cu un instructaj simplu ”Desenează o familie./Desenează familia ta.”, urmat de întrebări legate de legăturile, vârsta, genul membrilor reprezentați, cât și de solicitarea de a furniza detalii despre preferințele, starea de spirit și identificarea cu personajele din desen.
Desenul Familiei este util profesioniștilor din domeniul sănătății cum sunt pediatrii, psihologii clinicieni, psihiatrii, asistenții sociali, dar și celor din domeniul educațional, precum învățători sau educatori, psihologi școlari sau consilieri. Fiind un instrument de clasă B, acesta necesită studii de specialitate și experiență prealabilă în psihologie sau științe asociate. După cum probabil știți deja intuitiv, desenul este și va fi întotdeauna un loc simbolic în care copiii dezvăluie multe despre ei înșiși.Desenul și jocul sunt două resurse ideale pentru diagnosticul psihologic al copiilor. De aceea, testul de desen de familie este o resursă utilă pentru toți psihologii și terapeuții în lucrul cu copii. Acesta poate ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să atingă următoarele obiective:- Înțelegerea problemelor pe care copilul sau adolescentul le întâmpină în familia sa.- Creșterea calității legăturilor emoționale.- Explorarea perspectivei relațiilor de familie.- Identificarea posibilelor conflicte cu anumiți membri ai familiei.- Evaluarea maturității emoționale și psihologice a copilului sau adolescentului.- Evaluarea stilului de comunicare al familiei.- Investigarea îngrijorărilor copilului sau adolescentului acasă.
Particularitățile Desenului Familiei:
ACOPERIRE EXTINSĂ A CONCEPTULUI. Metoda proiectivă Desenul Familiei (FAMILIE) pune accentul pe capacitatea testului de a releva tipul și calitățile relațiilor subiectului în cadrul familiei sale, prin familie înțelegând toate modalitățile de structurare a acestui tip de unitate, de la cea nucleară, continuând cu cele monoparentale, destructurate, compozite, extinse, și terminând cu cazul subiectului fără o minimă inserție socială sau rețea de suport social.
AVANTAJUL FORMULARULUI DE COTARE. Pentru această versiune a Desenului Familiei, grila de cotare care însoțește manualul, oferă un model de inventariere a aspectelor de interpretat în evaluare. Această metodologie permite analiza detaliată și riguroasă a rezultatelor, oferind elemente de interpretare în vederea integrării aspectelor developmentale cu conceptele psihanalitice.PROPRIETĂȚI PSIHOMETRICE ASIGURATE. Analiza desenului este una multi-stratificată, de la un plan global, la detalii, interpretările având loc într-un câmp ce se restrânge pe măsura confirmării/infirmării ipotezelor, ceea ce permite obținerea unei fidelități ridicate a probei, mai ales prin coroborarea interpretării desenului cu observațiile pe timpul evaluării psihologice, cu rezultatele altor probe psihologice, precum și cu datele anamnestice. Toate aceste aspecte se regăsesc în cadrul grilei de cotare. Sunt reluate și aprofundate aspecte de proiectivitate specifică desenului: amplasare, dimensiune, dispunerea și componența familiei, calitățile liniei, culorile utilizate etc.
Populația vizată: copii și adolescențiForma de administrare: individualăDurată: fără limită de timpTipul itemilor: constă într-o probă de desen liber al unei familii
(sursa:www.testcentral.ro)
Testul Arborelui este o metodă proiectivă de suplimentare a diagnozei psihologice a personalității și a stărilor emoționale, prin intermediul realizării desenului unui copac. El este o metodă proiectivă care se adresează copiilor și adolescenților, dar și adulților. Desenul Arborelui permite înțelegerea modului în care respondentul percepe, înțelege și gestionează lumea, cât și surprinderea eventualelor conflicte interioare, a sensibilității, vulnerabilității.Testul Arborelui este administrat individual, fără limită de timp, cu un instructaj simplu ”Desenează un copac.”. Instructajul prezintă diverse versiuni precum cel elaborat de Renee Stora în care se solicită desenul a patru arbori (non-brazi), după cum urmează: desenează (1) un arbore, (2) un alt arbore, apoi (3) un arbore de vis, unul imaginar și unul care nu există în realitate și (4) desenează un arbore cu ochii închiși. Fiecare reprezintă (1) eu social, profesional, o instanță controlată, (2) eul intim, din medii familiare, (3) dorințele nesatisfăcute, (4) existența unui traumatism cu consecințe persistente.Testului arborelui, așa cum a fost el elaborat de către psihologul elvețian Karl Koch (1906-1958), este una din principalele probe psihologice utilizate în practica din diverse domenii: educațional, clinic, resurse umane etc.
Testul Arborelui este util profesioniștilor din domeniul sănătății cum sunt pediatrii, psihologii clinicieni, psihiatrii, asistenții sociali, dar și celor din domeniul educațional, precum învățători sau educatori, psihologi școlari sau consilieri. Fiind un instrument de clasă B, acesta necesită studii de specialitate și experiență prealabilă în psihologie sau științe asociate. După cum probabil știți deja intuitiv, desenul este și va fi întotdeauna un loc simbolic în care examinații dezvăluie multe despre ei înșiși.Desenul poate ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să atingă următoarele obiective:- să depisteze întârzierea mintală sub forma retardului parțial sau a infantilismului pur,- să noteze simptomele regresive sau fixațiile la un anumit stadiu de dezvoltare, degenerescență;- să remarce tulburările de gândire sau de atenție (fără a specifica amplitudinea exactă, aspectul psihometric);- să evidențieze aspecte nevrotice ale personalității cum ar fi sadismul, agorafobia, nevroza obsesională;- să observe trăsături psihotice precum ar fi tendințele depresive sau cele maniacale, schizofrenia;- să remarce existența unor traumatisme în istoria examinatului.
Particularitățile Testul Arborelui:MANUALUL-REFERINȚĂ. Valoarea manualului este dată de faptul că, deși apărut pentru prima oară în 1949, completat de autor pe parcursul a trei ediții pâna în 1958, el este re-editat și în prezent, regăsindu-se în cataloagele de specialitate ale editurilor internaționale de profil ca fiind textul de referință asupra acestui test. Manualul lui Koch rămâne baza pentru oricine dorește să se inițieze în aceasta probă, dar reprezintă și o introducere în teoria generală a fenomenului proiectiv, cu aplicabilitate și pentru alte teste precum testul familiei, testul persoanei sau testul casei.COMPLETITUDINE. Sunt trecute în revistă atât elemente interpretative ce țin de simbolistica câmpului grafic (amplasarea), elementele expresiei grafice (calitățile liniilor, coloraturii), raporturi de mărime ale elementelor, precum și posibilele semnificații ale fiecărui element în parte, în funcție de contextul desenului, respectiv al subiectului care desenează. Un aspect distinct îl constituie indicele lui Wittgenstein, cu ajutorul căruia psihologul poate stabili existența unor evenimente traumatice în istoria subiectului și cu destul de multă precizie momentul când acestea au avut loc. Rezultatul interpretării tuturor acestor aspecte se concretizează în depistarea și descrierea caracteristicilor psihopatologice ale subiectului.PROIECTIV-METRIC. Testul arborelui are două mari valențe diagnostice: una proiectivă și una metrică, de evaluare a nivelului dezvoltării mintale. Dat fiind accentul pus de autor pe aspectul proiectiv al probei, și evidențierea faptului că există probe dedicate special stabilirii nivelului vârstei mintale, meritul principal al manualului este de a descrie principiile de baza valabile pentru orice probă proiectivă de desen, indiferent de tematica acesteia.
Populația vizată: copii, adolescenți și adulțiForma de administrare: IndividualăVârsta: peste 6 aniDurată: fără limită de timpTipul itemilor: constă într-o probă de desen liber al unui arbore/copac
(sursa:www.testcenral.ro)
Testul Apercepției Tematice pentru Copii (C.A.T.®/TAC) este versiunea pentru vârste cuprinse între 3 și 10 ani a mai cunoscutului T.A.T.® (Thematic Apperception Test), de H. Murray, și vizează investigarea personalității prin intermediul semnificațiilor psihodinamice provenind din interpretarea unor stimuli perceptivi.
C.A.T.® este o tehnică aperceptivă tematică destinată utilizării cu scop pediatric. Conceput ca o extensie a Testului Aperceptiv Tematic (T.A.T.®), C.A.T.® îi are ca autori pe Leopold Bellak și pe David Abrahams, și reprezintă o metodă foarte utilă de identificare a problemelor specifice copiilor, mai ales în cazurile în care ludicul poate avea un impact mai benefic în evaluare.C.A.T. conține 10 planșe ce înglobează temele predilecte ale acestei etape de vârstă: problemele de hrănire în mod specific, şi problemele orale la modul general; rivalitatea între fraţi; atitudinea faţă de figurile parentale şi modul în care acestea sunt apercepute; relaţia copilului cu părinţii văzuţi ca un cuplu (complexul oedipal), şi culminarea acestuia cu scena originară, adică fantasmele copilului legate de a-şi vedea părinţii împreună în pat; fanteziile copilului pe tema auto/hetero-agresivității; percepția acestuia legată de acceptarea lui de către lumea adulţilor şi teama lui de a fi singur noaptea, aflată într-o posibilă legătură cu masturbarea, comportamentul legat de oliţă şi felul în care gestionează părinţii răspunsurile copilului la acestea. C.A.T. a fost creat pentru a facilita înţelegerea relaţiilor copilului cu figurile importante şi cu pulsiunile. Cu ajutorul său pot fi aflate informații despre structura copilului, defensele lui, modalitatea lui dinamică de a reacţiona la şi de a face faţă propriilor probleme legate de creştere.C.A.T. este disponibil în trei versiuni: clasic (alb-negru), color, uman (cu figuri umane), la care se adaugă versiunea C.A.T.-suplimentară.
Particularitățile C.A.T:
TEMATICĂ SELECTIVĂ A PLANȘELOR. Cele 10 planșe ale C.A.T. înglobează temele predilecte ale acestei etape de vârstă, precum sunt hrănirea, rivalitatea între frați, percepția figurilor parentale, pulsiunile și gestionarea lor.UTILITATEA DUALĂ. C.A.T., prin valabilitatea cvasi-universală a legilor proiectivității, și prin caracterul nespecific al demersului investigativ, poate fi utilizat într-o gamă foarte variată de domenii, în principal fiind indicat în:a. domeniul educațional, pentru investigarea unor aspecte precum: maturizarea generală și afectivă; gradul de sociabilitate (estimare empirică non-cantitativă); gradul de integrare a relațiilor cu ceilalți și natura acestor relații; bogația și complexitatea afectivă; capacitățile adaptative; tipurile de identificare ale copilului; aspirațiile copilului, dorințele și nevoile sale; modalitățile de identificare ale copilului; problemele de adaptare (agresivitate, enurezis, mitomanie, tendințe depresive sau maniacale); decalajul între nivelul de dezvoltare mintală și rezultatele școlare; existența unor traumatisme afective (recente sau trecute).b. domeniul clinic și al sănătății, pentru depistarea și cercetarea mai amănunțită în ce privește: organizarea/dezorganizarea personalității; conflictele aferente problematicii oedipiene (rivalitate, dependență, fixații, ambivalență); maturizarea/imaturitatea afectivă și atitudinală; raportul dintre instanțele personalității (Sine-Eu și Supraeu) și mecanismele de apărare utilizate în cazul unui dezechilibru existent între acestea; eventuale puncte de fixație ale copilului; trăsăturile nevrotice: anxietate, depresie, nervozitate, agresivitate, imaturitate, aspecte regresive, problematici sexuale, tendințe obsesionale, ambivalență; tendințele psihotice și indicii de toxicomanie; tulburările de personalitate; elementele de psihosomatică.
Forma de administrare: IndividualăVârsta: 3-10 aniDurată: fără limită de timp în administrareTipul itemilor: planșeNumărul itemilor: 10 planșe stimul (+ 10 planșe stimul suplimentare)
(sursa:www.testcentral.ro)
MCMI-III este un instrument clinic axat pe evaluarea psihopatologică a personalității, fiind compatibil cu DSM-IV. MCMI-III a fost creat de Dr. Theodore Millon, pornind de la propria teorie a personalității și se bazează pe mai mult de 30 de ani de cercetări. Până în prezent au fost publicate mai mult de 600 de studii științifice care au utilizat MCMI într-o modalitate semnificativă. Inventarul MCMI-III este destinat adulților (cel puțin 18 ani) și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris corespunzător clasei a opta, fiind disponibile forme specifice pentru alte categorii mai reduse de vârstă.
Este dezvoltat și standardizat pe populația clinică (de exemplu, pacienți din spitalele de psihiatrie și pacienți cu tulburări psihiatrice existente), iar chestionarul este format din 175 de itemi, iar majoritatea respondenților termină completarea în 25-30 de minute. Astfel, MCMI®-III ajută la obținerea unei cantități maxime de informații cu un efort minim din partea respondenților/pacienților.
MCMI®-III oferă o evaluare validată empiric, relevantă și fidelă, pentru a veni în sprijinul psihologilor și al altor specialiști în domeniul sănătății mintale în mediul clinic, medical, judiciar etc. MCMI®-III este ideal pentru uzul persoanelor care sunt evaluate pentru dificultăți emoționale, comportamentale și interpersonale.
Instrumentul ajută la (1) evaluarea interacțiunii tulburărilor de Axa I și de Axa II pe baza sistemului de clasificare DSM-IV, la (2) identificarea caracteristicilor profunde și pervasive de personalitate care stau la baza simptomelor pacientului și la (3) o înțelegere integrată a relației dintre caracteristicile de personalitate și sindroamele clinice, pentru a facilita deciziile de tratament.
ACREDITAREA CPR. MCMI®-III este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2020 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru utilizarea cu precădere în psihologie clinică.
COMPATIBILITATEA DSM-IV. Un aspect important al MCMI®-III este faptul ca scalele sale sunt analoage celor din DSM la un număr de niveluri. În primul rând, scalele sunt grupate în categorii de personalitate și psihopatologie, pentru a reflecta distincția între Axa I și Axa II a DSM. Astfel, scale diferite fac distincția între caracteristici mai durabile ale pacienților (Axa II) și tulburări clinice mai acute pe care le manifestă (Axa I). Profilurile bazate pe toate scalele pot fi interpretate pentru a înțelege influența reciprocă între patternuri de personalitate durabile și simptome manifestate curent.
CONCIZIE ȘI STRUCTURĂ. MCMI®-III se deosebește de alte inventare în special prin concizia sa, fundamentarea sa teoretică, formatul multiaxial, construcția tripartită și schema de validare, utilizarea scorurilor BR și profunzimea interpretativă. S-a încercat, la fiecare ediție a inventarului, să se pastreze un număr al itemilor destul de redus încât să încurajeze utilizarea sa în toate mediile de diagnostic și tratament, și totuși destul de extins încât să permită evaluarea unei game largi de comportamente multiaxiale clinice relevante. Cu cei 175 de itemi ai săi, MCMI®-III este mult mai scurt decât alte instrumente comparabile.
Populația vizată: adulți
Forma de administrare: Individuală, Autoevaluare
Vârsta: peste 18 ani
Durată: 25-30 de minute
Tipul itemilor: itemi cu răspuns Adevărat-Fals
Numărul itemilor: 175 itemi
(sursa:www.testcentral.ro)
Populația vizată: copii mici, copii, adolescenți și adulți, persoane trimise către investigație, ca urmare a suspiciunii prezenței unei/unor tulburări din spectrul autist (TSA).
Forma de administrare: Individual
Vârsta: începând cu 12 luni
Durată: fiecare dintre cele cinci module poate fi administrat în 40-60 minute
Tipul itemilor: fiecare modul presupune un program de activități care utilizează itemi fizici, din stimulativul instrumentar ADOS-2
Numărul itemilor: 5 module cu un număr variat de activități (redate detaliat pe această pagină, în secțiunea Scale a testului).
(sursa:www.testcentral.ro)
Sursa: www.cognitrom.ro
Sursa: www.cognitrom.ro
CAS++ reprezintă un soft de teste psihologice, fiind un produs computerizat, offline, de evaluare psihologică a adulților, cu posibilitatea utilizării pentru evaluări individualizate, pentru selecție și recrutare de personal sau pentru consiliere în carieră.
Sursa: www.cognitrom.ro
M-PACI® este un instrument comprehensiv special creat pentru a ajuta specialistul în domeniul sănătății mentale să identifice corect problemele psihologice ale copiilor cu vârsta de 9-12 ani. Spre deosebire de instrumentele care se axează pe o singură arie, cum ar fi anxietatea sau depresia, evaluarea cu M-PACI® oferă o viziune integrată, care sintetizează stilurile de personalitate emergente și sindroamele clinice, ajutând specialiștii în detectarea semnelor timpurii ale tulburărilor corespunzătoare Axei I și Axei II.
Testul are la bază o teorie coerentă în domeniul personalității și psihopatologiei, cu o valoare interpretativă crescută, fiind un instrument de evaluare multiaxială care reflectă experiența clinică și psihometrică autorului său, Dr. Theodore Millon. M-PACI® conține 97 de itemi, cu răspuns Adevărat-Fals. Completarea durează 15-20 de minute și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris de clasa a treia. Inventarul este compus din 14 scale de profil grupate în două seturi: Patternuri de personalitate emergente şi Semne clinice curente, la care se adaugă două scale de validitate.
Varsta: 9-12 ani
Durata: 15 - 20 minute
Sursa: www.testcentral.ro
MACI este un instrument psihometric de evaluare multiaxială a caracteristicilor de personalitate și a sindroamelor clinice la adolescent, conform simptomatologiei DSM-IV. MACI a fost dezvoltat în colaborare cu psihiatri, psihologi și alți specialiști din domeniul sănătății mentale cu experiență în lucrul cu adolescenți. Prin urmare, acesta reflectă problemele cele mai relevante pentru înțelegerea comportamentului și preocupărilor adolescenților.
Instrumentul MACI are la bază o teorie coerentă în domeniul personalității și psihopatologiei, cu o valoare interpretativă crescută. Scalele de personalitate reflectă variantele tulburărilor de personalitate, rafinate prin modelul autorului, Dr. Theodore Millon.
MACI se adresează perioadei de vârstă 13-19 ani și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris corespunzător clasei a șasea. Conține 160 de itemi cu răspuns Adevărat-Fals, fiind mult mai scurt decât alte instrumente comparabile. Testul este autoadministrabil. Cei mai mulți dintre adolescenți termină completarea testului în 25 de minute, aspect care minimizează rezistența adolescenților. Astfel, MACI facilitează obținerea unei cantități maxime de informații cu un efort minim din partea respondenților.
Varsta: 13-19 ani
Durata: 25 de minute
Sursa: www.testcentral.ro
PEP-3 este un profil psihoeducaţional util în evaluarea individualizată psihoeducaţională TEACCH a copiilor cu tulburări din spectrul autist [TSA] și a fost creat pentru a evalua punctele forte şi limitele inegale ce caracterizează TSA. PEP-3 reprezintă cea de-a treia ediție (revizie) a testului PEP, un instrument cu popularitate crescută și cu o istorie de peste 20 de ani în evaluarea aptitudinilor și comportamentelor copiilor cu TSA și ale copiilor cu tulburări ale comunicării.
PEP-3 oferă informaţii despre nivelul de dezvoltare al abilităţilor, cât şi informaţii relevante pentru determinarea diagnosticului şi severităţii afectării. Informațiile frunizate de instrument provin din două surse complementare. Prima este o scală standardizată, normată, construită pentru a evalua dezvoltarea comunicării, a abilităţilor motrice şi prezenţa comportamentelor dezadaptative a copiilor suspectaţi de autism sau alte tulburări pervazive de dezvoltare (TPD). A doua sursă este o procedură informală folosită în obţinerea informaţiilor, de la părinţi sau tutori, despre copii.
Varsta: 6 luni - 7 ani
Durata: 45 - 90 minute
Sursa: www.testcentral.ro
NEPSY-II este singurul instrument care oferă o vedere de ansamblu comprehensivă a statutului neuropsihologic al copiilor și adolescenților, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. NEPSY-II permite clinicienilor să creeze evaluari personalizate în șase domenii: (i) atenție și funcție executivă, (ii) limbaj, (iii) memorie și învățare, (iv) senzoriomotor, (v) percepție socială, (vi) procesare vizuospațială. Rezultatele NEPSY-II oferă informații referitoare la tulburările tipice ale copilăriei, permițând diagnosticarea precisă și planificarea intervenției pentru succesul la școală și acasă. Timpul de administrare variază în funcție de personalizarea evaluării de la 35 de minute la puțin peste 3 ore.
La baza dezvoltării instrumentului NEPSY stă abordarea lui A.R. Luria în evaluarea funcțiilor cognitive la adulții cu traumatisme cerebrale (Luria, 1973, 1962/1980). Potrivit acesteia multiplele sisteme ale creierului contribuie și mediază funcțiile cognitive complexe. Dacă o subcomponentă a unei funcții este deficientă, atunci toate funcțiile complexe la care contribuie aceasta pot deveni deficiente. Prin urmare, principiul diagnosticului de bază din perspectiva lui Luria este să se identifice deficitul primar care stă la baza performanței scăzute, în cadrul unui domeniu funcțional care afectează automat performanța și în alte domenii funcționale, afirmație susținută de concepția și modul de utilizare al NEPSY.
Durata: evaluarea generală 45 (preșcolari) - 60min (școlari); evaluare diagnostică/selectivă - durată variabilă; evaluare completă - 90 min (preșcolari) - 2 sau 3+ ore (școlari) Varsta: 3-16 ani |
Sursa: www.testcentral.ro
Testul Matrici Progresive Avansate are două componente, acestea sunt publicate în două caiete de test separate. Setul I are 12 itemi care acoperă toate procesele intelectuale pe care le vizează testul, aceasta din mai multe motive:
Administrarea Setului II fără Setul I reduce validitatea datelor obţinute.Cei 36 de itemi ai Setului II sunt identici din punct de vedere al prezentării şi structurii cu cei ai Setului I, atâta doar că ei cresc în dificultate în mod constant şi devin mai complecşi. Itemii sunt ordonaţi în funcţie de dificultatea pe care o au, iar validitatea scorului nu depinde (la fel ca la testul Matrici Progresive Standard) de faptul că au încercat rezolvarea tuturor itemilor setului. Foarte puţine persoane reuşesc (nici chiar cei care au o capacitate remarcabilă) să rezolve corect la prima aplicare toţi itemii în 40 de minute, cu toate că interesul şi atenţia pot fi menţinute fără probleme timp de o oră.Interval de vârstă: Sunt adecvate de la vârsta de 11 ani.
Sursa: www.rtscluj.ro
Testul Matrici Progresive Color (CPM) este alcătuit din 36 de itemi organizaţi în trei serii, fiecare a câte 12 itemi - A, Ab şi B. Acest test a fost construit pentru testarea copiilor şi a persoanelor vârstnice.
Poate fi folosit cu succes şi în testarea persoanelor care nu cunosc limba engleză, care prezintă diferite disfuncţii psihice, afazie, paralizii cerebrale, surzenie sau în evaluarea persoanelor cu un intelect sub limitã.
Permite o măsurare mai acurată a proceselor intelectuale ale copiilor, ale persoanelor retardate mintal şi ale vârstnicilor. În cadrul acestuia Seriile C, D şi E au fost excluse, dar s-a adăugat o nouă Serie de 12 itemi (Seria Ab), aceasta fiind interpusă Seriilor A şi B. Fondul color pe care sunt prezentate problemele atrag atenţia şi fac testul mai interesant, reducând nevoia instrucţiunilor verbale.
În cazul Seriei A, succesul depinde de abilitatea persoanei de a completa paternurile continue, care la începutul seriei se modifică pe una, apoi pe două direcţii concomitent. În Seria Ab succesul depinde de abilitatea de a percepe figuri discrete ca întreguri relaţionate spaţial şi de alegere a figurii care completează modelul/întregul. Seria B include numai probleme care implică analogii, pentru a evalua măsura în care persoana este sau nu capabilă să utilizeze această strategie. Ultimele probleme ale Seriei B au aceiaşi dificultate ca şi primele probleme din Seriile C, D şi E ale formei Standard a testului. Pentru a facilita trecerea de la forma Color la Standard, ultimele probleme ale Seriei B din varianta Color, sunt tipărite identic cu acelea ale variantei Standard. Astfel, o persoană care a reuşit să rezolve aceste probleme poate trece fără întrerupere la Seriile C, D şi E ale formei Standard.
Sursa: www.rtscluj.ro
Testul d2 este o masura concisa a atentei selective si a capacitatii de concentrare relationate cu stimularea vizuala.Testul d2 a fost dezvoltat de initial ca instrument de evaluare a capacitatii de a şofa. Atentia, concentrarea şi viteza perceptiva par sa fi e variabilele esentiale care discrimineaza între şoferii „buni” şi cei „slabi”, testul fiind extrem de util in a releva performanta la trei niveluri:
Este un instrument non-verbal care poate fi administrat individual sau in grup in doar 8 minute, incluzand timpul necesar instructiunilor. Testul d2 poate fi utilizat in domenii diverse cum ar fi cel clinic, educational, al psihologiei transporturilor, al neuropsihologiei, al sportului sau in orice domeniu in care orientarea si selectivitatea atentiei sunt relevante.Pe baza testului pot fi analizati indicatori referitori la:
Pentru toti acesti indicatori manualul ofera norme realizate pe varste.
Sursa: www.rtscluj.ro
Scala de Inteligenţă Wechsler pentru Copii – ediţia a patra (Wechsler Intelligence Scale for Children – Fourth Edition) este un instrument clinic, administrat individual, care evaluează abilitatea cognitivă a copiilor cu vârste cuprinse între 6 ani şi 0 luni şi 16 ani şi 11 luni (6:0 – 16:11). Scala WISC-IV oferă scoruri compozite care reprezintă funcţionarea intelectuală în domenii cognitive specifce (ex. Indicele de Înţelegere verbală, Indicele Raţionamentului perceptiv, Indicele Memoriei de lucru şi Indicele Vitezei de procesare), dar oferă şi un scor compozit care reprezintă abilitatea intelectuală generală a copilului (ex. Coefcientul de inteligenţă total).Cea mai utilizată măsură a abilităţilor cognitive ale copiilor şi adolescenţilor disponibilă în România şi etalonată pe un eşantion reprezentativ de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi16 ani
Bazată pe teorii recente din domeniul psihologiei cognitive este susţinută de cercetări clinice şi rezultate ale analizelor factoriale, WISC-IV oferă o măsură a funcţionării intelectuale generale (CIT), respectiv permite analiza a patru indici cognitivi: Indicele Înţelegerii verbale (IIV), Indicele Raţionamentului perceptiv (IRP), Indicele Memoriei de (IML) şi Indicele Vitezei de procesare (IVP). În plus faţă de subteste şi scorurile compozite oferite de indici, mai este posibilă calcularea unor scoruri adiţionale procesuale, care oferă informaţii detaliate despre performanţa copilului. Nu este nevoie de proceduri de administrare suplimentare pentru a obţine aceste scoruri procesuale.
Sursa: www.rtscluj.ro
Ce este ASEBA?
Sistemul Achenbach al Evaluării Bazate Empiric (ASEBA) cuprinde un set de chestionare pentru evaluarea competenţelor, a funcţionării adaptative şi a problemelor copiilor şi adolescenţilor într-o manieră facilă şi eficientă.
Utilizând chestionarele ASEBA se pot obţine rapid date standardizate referitoare la un spectru larg de competenţe, comportamente adaptative şi probleme. Spre deosebire de majoritatea scalelor standardizate, chestionarele ASEBA permit obţinerea unor descrieri individualizate, acestea incluzând şi întrebări deschise care vizează punctele tari şi aspectele îngrijorătoare legate de comportamentul copilului evaluat. (În continuare vom utiliza termenul „copii” pentru a ne referi la categoria de vârstă 6-18 ani).
Pe baza scalelor ASEBA puteţi evalua funcţionarea adaptativă a copiilor între 6 şi 18 ani si următoarele categorii de probleme: Anxietate/Depresie (I), Însingurare/Depresie (II), Acuze somatice (III), Probleme de relaţionare socială (IV), Probleme de gândire (V), Probleme de atenţie (VI), Neatenţie, Hiperactivitate/Impulsivitate, Comportament de încălcare a regulilor (VII), Comportament Agresiv (VIII). În termenii criteriilor DSM aceste probleme acoperă următoarele tulburări: tulburări affective, tulburări anxioase, tulburări somatice, ADHD, tulburări de tip opoziţionist, tulburări de conduită.
Chestionarele ASEBA se pot completa în 15-20 de minute. Dacă timpul constituie o problemă, utilizatorii pot cere respondenţilor să completeze doar acea parte a chestionarelor care evaluează competenţele şi funcţionarea adaptativă (în paginile 1 şi 2) sau doar cele de evaluare a problemelor specifice (în paginile 3 şi 4). Totuşi, pentru a obţine un tablou complet trebuie completate toate cele 4 pagini de către mai multe persoane care pot oferi informaţii despre copil, de exemplu părinte şi profesor, iar pentru cei care au între 11 şi 18 ani, autoevaluarea prin completarea YSR.
Scala comportamentală pentru copii adresată părinţilor (CBCL/6-18), chestionarul de autoevaluare (YSR) şi cel adresat profesorilor (TRF) sunt forme paralele care facilitează compararea diferitelor perspective asupra comportamentului copiilor. Deoarece nici o sursă nu poate oferi de una singură informaţii complete şi acurate, o evaluare comprehensivă necesită surse multiple. În capitolul 1 sunt prezentate similarităţile şi diferenţele dintre CBCL/6-18, YSR şi TRF. Pentru a le putea utiliza, capitolul 2 prezintă modalitatea de cotare manuală a profilurilor, capitolul 3 oferă informaţii despre profilurile computerizate şi comparaţiile inter-respondenţi, care pot evidenţia puncte de vedere diferite asupra comportamentului copilului.
Sursa: www.rtscluj.ro
Ce este DENVER-II?
DENVER-II oferă o evaluare rapidă, obiectivă și ușor de administrat, de tip screening. DENVER-II măsoară nivelul de dezvoltare pe domeniile Personal-Social, Motor Fin-Adaptativ, Limbaj, Motor-Grosier.
DENVER-II este un instrument format din 125 de itemi, iar populaţia căreia îi poate fi administrat este formată din copii cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani. Parcurgerea lui necesită în general de la 10 la 40 de minute, durata fiind variabilă în funcţie de itemii administraţi.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat DEVNER-II?
DENVER-II se adresează tuturor celor interesați să surprindă cât mai devreme potențiale probleme de dezvoltare ale copiilor, indiferent de formarea profesională a acestora sau de relația pe care o au cu copilul. Testul este util în mod special în evaluarea și identificarea unor posibile probleme la copiii asimptomatici, dar și pentru confirmarea, pe baza unui instrument obiectiv, a anumitor suspiciuni la care s-a ajuns în mod intuitiv, precum și pentru monitorizarea copiilor care au fost identificați ca fiind în situații de risc pentru probleme de dezvoltare, cum ar fi de exemplu copii care au trecut prin dificultăți perinatale.
DENVER-II nu este un test de IQ și nici nu este un predictor definitiv al abilității adaptative sau intelectuale viitoare. Testul nu a fost dezvoltat pentru a genera etichete diagnostice, precum cele de dizabilitate de învățare, afecțiune a limbajului, sau afecțiune emoțională și nu ar trebui să fie niciodată utilizat pentru a substitui o evaluare diagnostică sau o examinare fizică. Testul a fost dezvoltat pentru a compara performanța unui copil la o varietate de sarcini, cu performanța altor copii de aceeași vârstă.
Sursa: ww.testcentral.ro
Ce este BDI-II?
BDI-II este un instrument de screening pentru depresie de 21 de articole. Simptomele de anxietate nu sunt examinate, dar simptomele afective, cognitive, somatice și vegetative sunt, conform criteriilor de depresie majoră DSM-IV (Segal et al., 2008). Clasamentele de top pentru toate cele 21 de lucruri sunt adunate împreună pentru a determina scorul final. Scorul cel mai mic este 0 și cel mai mare scor este 63 (Jackson-Koku, 2016). Scopul instrumentului este acela de a evalua severitatea simptomelor depresive la persoanele cu vârsta de peste 13 ani (Smarr & Keefer, 2011)
Cui se adresează și pentru ce este recomandat BDI-II?
Studenții de facultate, pacienții psihiatrici adulți și pacienții psihiatrici adolescenți au fost folosiți pentru validarea BDI-II (Beck et al., 1996). Observațiile clinice ale atitudinilor și simptomelor care apar adesea la pacienții psihiatrici deprimați dar rareori la pacienții psihiatrici nedipresați au condus la dezvoltarea chestionarului (Beck, 1961). Este destinat utilizării oricărei persoane cu vârsta de peste 13 ani (Segal et al., 2008).
Vârstă: peste 13 ani
Durată: 10-15 minute autoadministrarea este de 5-10 minute; administrarea orală este de 15 minute
Mod aplicare: Fiecare întrebare este notată pe o scală Likert în patru puncte, variind de la 0 la 3, cu scoruri mai mari indicând mai multă depresie. Măsurile solicită respondenților să aprobe declarațiile care caracterizează modul în care s-au simțit în ultimele 2 săptămâni (Segal et al., 2008).
Sursa: www.monitorulpsihologiei.ro
Ce este ECI-4?
Chestionarul de evaluare a copiilor–4 (ECI-4) este un instrument de screening care evaluează cele mai prevalente tulburări psihiatrice manifestate la copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani;
Itemii cuprinşi în ECI-4 se bazează pe criteriile de diagnostic prevăzute de Asociaţia Americană de Psihiatrie (1994) în Manualul de diagnostic şi statistică a tulburărilor mentale (DSM).
ECI-4 cuprinde o variantă pentru părinţi şi o variantă pentru educatori, astfel încât adunarea de informaţii de către clinician se realizează din contexte diferite.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat ECI-4?
Evaluează riscul pentru următoarele tulburări:
Vârstă: 3-7 ani
Durată: 10-15 minute
Mod aplicare: Creion-hârtie
Sursa: www.cognitrom.ro
Ce este ASRS?
ASRS este un ghid multiperspectivă în stabilirea şi planificarea tratamentului la persoana cu TSA.
ASRS este reprezentat de un set de scale de evaluare construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Aceste evaluări sunt realizate fie de către părinți, fie de către educatori, învățători, profesori sau de către toți aceștia. ASRS® conține itemi relaționați cu tulburarea de tip autist, tulburarea Asperger și tulburarea pervasivă de dezvoltare fără altă specificație (TPD-FAS).
Cui se adresează și pentru ce este recomandat ASRS?
ASRS oferă un ghid în stabilirea unui diagnostic, în deciziile care trebuie luate pentru planificarea tratamentului, în monitorizarea răspunsului la intervenție și în evaluarea programului în care a fost inclusă persoana cu TSA.
Vârstă: de la 2 ani la vârsta de 18 de ani
Durată: Forma lungă - 15 minute, forma scurtă - 5 minute
Tipul Itemilor: verbali, comportamentali cu cinci trepte de intensitate
Numărul Itemilor: Forma lungă (2-5 ani) - 70 de itemi; Forma lungă (6-18 ani) - 71 de itemi; Forma scurtă (2-5 ani) - 15 itemi; Forma scurtă (6-18 ani) - 15 itemi
Sursa: www.testcentral.ro
Ce este ABAS-II?
Standardul internațional în evaluare pentru acordarea gradului de handicap și al eligibilității pentru serviciile sociale.
Compatibil cu DSM-IV-TR și AAIDD, ABAS™-II oferă un scor general adaptativ compozit (GAC), trei scoruri intermediare: practic, conceptual și social, respectiv zece arii specifice de deprinderi, ceea ce recomandă utilizarea instrumentului în scopuri diagnostice, de planificare a tratamentelor și de monitorizare. Itemii ABAS™-II indică incapacitatea sau capacitatea oricărei persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 89 de ani de a realiza comportamentele tipice traiului cotidian la acea vârstă.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat ABAS-II?
ABAS™-II ajută la alegerea tipului potrivit de educație pentru un copil, la stabilirea capacității de trai independent pentru un senior. De asemenea, este îndeosebi util în evaluarea persoanelor cu tulburări pervasive, dizabilități intelectuale, probleme neuropsihologice, tulburări de învățare, factori biologici de risc, afectare senzo-motorie.
Vârstă: 0-89 ani
Durată: 20 minute
Tipul Itemilor: Itemii sunt formulați sub forma unor afirmații, grupate în funcție de apartenența la aria de deprinderi
Numărul Itemilor: În funcție de formular: Părinte/Îngrijitor (0-5 ani) – 241; Părinte (5-21 ani) – 232; Profesor/Educator (2-5 ani) – 216; Profesor/Educator (5-21 ani) – 193; Adult – 239.
Sursa: www.testcentral.ro
Ce este KOHS?
KOHS este un screener al aptitudinilor cognitive utilizat pentru evaluarea copiilor și adolescenților, cu scopul de identificării valorii vârstei mintale și a IQ-ului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat KOHS?
Testul Cuburilor are utilitate crescută în psihologie educaţională/şcolară, consilierea vocaţională şi neurologie. Este un bun predictor pentru performanţele în domeniile care implică aptitudini spaţiale, cum ar fi fizica sau ingineria. În acelaşi timp, performanţa adecvată la test este indicator al funcţionării corespunzătoare a lobilor parietal şi frontal, al funcționării executive și învățării. Rezultatele la test sunt de asemenea, sensibile la: deteriorarea datorată îmbătrânirii, traumatismele craniene (în special cele ale emisferei drepte), sindromul Alzheimer, atacul cerebral, schizofrenie şi tulburări bipolare, autism şi sindromul Asperger.
Vârstă: vârsta mentală trebuie să fie cuprinsă în intervalul 4 – 19 ani
Durată: 15-40 minute
Tipul Itemilor: desene-stimul (itemi non-verbali)
Numărul Itemilor: 17
Sursa: www.testcentral.ro
Ce este SPM?
Matrici Progresive Standard (SPM) a fost construit pentru evaluarea inteligenţei persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 80 de ani. Testul a fost adaptat în peste 60 de culturi şi are indiactori psihometrici care atestă valoarea sa în evaluarea inteligenţei.
Despre SPM
Testul are 3 forme: Clasic, Paralel şi Plus (este cea mai nouă formă a testului, şi are o putere de discriminare mai bună în cazul persoanelor care au un nivel crescut de abilitate).
Forma Paralelă corespunde celei Clasice atât în ceea ce priveşte corespondenţa item - item cât şi per ansamblu.
Atât forma Clasică cât şi cea Paralelă a testului SPM oferă în momentul de faţă o discriminare excelentă între adulţii mai puţin dotaţi intelectual şi între copii mici, în rândul cărora forma Clasică SPM eşua să discrimineze bine, în momentul în care fusese concepută. În concluzie, ambele teste au încă o gamă largă de aplicabilitate.
Testul SPM Plus care menţine formatul de 60 de itemi al testului SPM Clasic, păstrează această capacitate de a discrimina în rândul grupului format din copii mici sau adulţii mai în vârstă, aceasta pentru că au fost incluşi toţi itemii seriilor A şi B din forma Paralelă, dar oferă şi o discriminare mai bună în cadrul segmentului constituit din adolescenţii şi adulţii tineri din ziua de astăzi, care sunt mai dotaţi intelectual.
În acest moment este important de menţionat faptul că, pentru a ne asigura că cei care completează testul şi care au memorat răspunsurile corecte la forma Clasică a testului nu pot să îşi valorifice acest avantaj, a fost necesară modificarea poziţiilor răspunsurilor corecte. Cheia de cotare atât pentru forma Paralelă cât şi pentru cea Plus diferă de cea a formei Clasice a testului, dar şi una de cealaltă.
Vârstă: între 6 şi 80 de ani
Durată: 20–45 de minute
Tipul Itemilor: 60 de itemi organizaţi pe cinci serii (A, B, C, D şi E) a câte 12 probleme
Numărul Itemilor: 60
Sursa: www.rtscluj.ro
Urmărește-ne
Asociația TIDRAPSY
Contact
+40 756268072
contact@timeeanita.ro
Strada Moților, Nr. 11
București 031521
Urmărește-ne
Timeea Niță
Cabinet Individual
de
Psihologie