Despre Logopedie
Logopedia are ca scop prevenirea și corectarea tulburărilor de limbaj, precum și studierea evoluției în contextul dezvoltării personalității.
Întrucât persoanele cu TSA prezintă dificultăți în comunicarea socială, logopedia este o componentă principală a intervenției. Un logoped ajută la îmbunătățirea abilităților de comunicare ale benefiarului, sprijinindu-l în procesul de exprimare a nevoilor și a dorințelor. Terapia limbajului este cu atât mai eficientă atunci când logopedul colaborează cu profesorii, personalul de suport, familia și cu grupul de aceeași vârstă pentru a promova comunicarea funcțională și în mediul natural.
Dacă un beneficiar este nonvocal și incapabil să-și dezvolte abilitățile de comunicare verbală, folosirea gesturilor, a limbajului semnelor și sistemul de comunicare prin imagini (PECS) sunt instrumente folositoare pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare.
(sursa: ABA Romania)
Evaluarea Logopedică
Identificarea tulburărilor de limbaj este extrem de importantă, pentru ca orice intervenție recuperatorie necesită cu atât mai mult timp cu cât prezentarea la cabinet se amână pentru o perioadă îndelungată. Examinarea logopedică vizează mai multe aspecte ale limbajului:
Obiectivele examinării complexe sunt:
Pașii evaluării logopedice complexe:
Intervenția Logopedică
Intervenția logopedică presupune în majoritatea cazurilor aplicarea principiilor general valabile în activitatea corectiv-recuperatorie a limbajului. Orice demers corectiv-recuperator trebuie adaptat atât particularităților tulburării de limbaj depistate cât și trăsăturilor de personalitate ale copilului. De asemenea, trebuie să se țină cont de ritmul propriu de dezvoltare generală a copilului, de aceea este posibil ca unii copii să reușească să vorbească de timpuriu, mai ales în condițiile unui mediu stimulator verbal, în timp ce alții amână acest moment, fără a exista o tulburare de limbaj propriu-zisă. Stabilirea intervenției se face în urma stabilirii diagnosticului.
Etapele programului specific de terapie logopedică:
Referitor la momentele și durata aplicării acestor metode și procedee generale și specifice, trebuie avut în vedere că:
(sursa: Bazele Defectologiei, Emil Verza)
Urmărește-ne
Asociația TIDRAPSY
Contact
+40 756268072
contact@timeeanita.ro
Strada Moților, Nr. 11
București 031521
Urmărește-ne
Timeea Niță
Cabinet Individual
de
Psihologie