Ce este Terapia ABA?

Analiza comportamentală aplicată (ABA) este știința care se dedică înțelegerii și îmbunătățirii comportamentului uman.  Aceasta are ca scop descoperirea variabilelor din mediu, care pot influența comportamentul cu semnificație socială și dezvoltarea unei tehnici de modificare comportamentală, apoi se fac anumite schimbări care au ca obiectiv adaptarea socială.

ABA utilizează antecedentele și consecințele unui comportament pentru a produce modificări dezirabile ale acestuia. Se bazează pe ideea “comportamentul uman este influențat de experiențele trecute și prezente dar și de structura genetică a individului”.

 Despre Terapia ABA

Eficiența ABA a fost demonstrată în mai multe domenii:

  • Copii și adulți cu anumite tulburări mentale;
  • Tulburări de dezvoltare;
  • Tulburări din spectrul autist;
  • Comportament: social, academic, stereotipii, agresivitate, limbaj;
  • În vederea îmbunătățirii relațiilor sociale în anumite medii: școli, instituții, spitale.

 

Relația dintre comportamente și mediul înconjurător este descrisă de principiile condiționării operante care are 3 comportamente:

  • ANTECEDENT - situația în care a apărut comportamentul respectiv;
  • COMPORTAMENT - acțiunea întreprinsă ca reacție la antecedent;
  • CONSECINȚĂ - ce s-a întâmplat imediat după apariția comportamentului.

 

Pentru a dezvolta programe care să schimbe cu succes comportamentele copiilor este foarte important de înțeles cum anume influențează antecedentele și consecințele comportamentele și cum operează acestea. 

De ce ABA?  

Rezultatele cercetărilor în urma aplicării ABA arată că dacă terapia este începută destul de devreme - înainte de vârsta de 4 ani, este destul de intensivă - 20-30 chiar 40 de ore de terapie pe săptămână și este continuată până la doi ani, până la 47% dintre copii pot fi recuperați. Toți acești copii pot duce vieți mai productive și mai împlinite din punct de vedere social. Copiii care încep terapia ABA după vârsta de patru ani își pot dezvolta abilitățile sociale, anumite abilități academice și mai important, abilități de viață. Își pot îmbunătăți abilitățile de autoajutorare necesare, cum ar fi să știe să facă cumpărături, să ia autobuzul și să țină curat și ordine în casă. Pe scurt, ei pot să devină, în multe cazuri, relativ independenți și nu trebuie să trăiască în instituții specializate.

Metoda ABA ajută copilul cu autism în următoarele arii:

  • crește frecvența apariției comportamentelor dezirabile prin recompensare;
  • învață copilul abilități noi (prin învățare sistematică și recompensare, abilități de autoservire, comunicare, relaționare socială)
  • menține anumite comportamente necesare adaptării la mediul social;
  • generalizează sau transferă comportamentele dintr-o situație în altă sau de la un anumit mod de răspuns la altul, mai complex (scopul este de a generaliza și transfera tot ceea ce învață în camera de lucru - la grădiniță, școală, mediul social);
  • reduce comportamentele interferente, care pot îngreuna învățarea și relaționarea;
  • modifică mediul de învățare pentru ca aceasta să se realizeze cât mai eficient, însă pe termen lung se urmărește ca persoana să se poată descurca în orice situație.

 

                                                                                                (sursa: ABA Romania, ABA Masters)

terapia Aba

Urmărește-ne

 

Asociația TIDRAPSY

Contact

 +40 756268072

 contact@timeeanita.ro

Strada Moților, Nr. 11


    București 031521

Urmărește-ne

 

Timeea Niță

Cabinet Individual

de

Psihologie